English (UK)Greek
29Νοε
Sebastião Salgado
by
Ο Sebastião Ribeiro Salgado γεννήθηκε στη Βραζιλία στις 8 Φεβρουαρίου 1944 στην Aimorés, μια μικρή πόλη 16.000 κατοίκων. Μέχρι τη δεκαετία του 1940 η περιοχή ήταν καλυμμένη κατά 70% από τροπικά δάση και θεωρούνταν ένα από τα 25 σημαντικά περιβαλλοντικά σημεία του πλανήτη. Σήμερα, το δάσος καλύπτει 7%, ενώ στη γενέτειρα του Salgado μόλις το 0,3%.
 
 Ο Salgado ξεκίνησε το γυμνάσιο στη γενέτειρά του και το ολοκλήρωσε στη Vitoria, μια πόλη σε απόσταση 185 χιλιομέτρων. Εκεί τελείωσε το γυμνάσιο το 1962. Την επόμενη χρονιά πήγε στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε Οικονομικά και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1967. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Lélia Deluiz Wanick, με την οποία έκαναν 2 παιδιά, από τα οποία το μικρότερο πάσχει από Σύνδρομο Down.
Μετακόμισαν στο São Paulo όπου ο Salgado έκανε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και η γυναίκα του ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη μουσική. Το 1969 βρέθηκαν στο Παρίσι όπου ο Salgado έκανε Διδακτορικό στα Οικονομικά, ενώ η γυναίκα του σπούδασε αρχιτεκτονική.
Το 1971 μετακόμισαν ξανά στο Λονδίνο, όπου ο Salgado εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Ταξίδεψε στην Αφρική για τη δουλειά του. Τότε ξεκίνησε να κάνει τις πρώτες φωτογραφίσεις. Η φωτογραφία τον συνεπήρε και το 1973 επέστρεψε στο Παρίσι, παραιτούμενος από τη δουλειά του, προκειμένου να εργαστεί ως φωτογράφος.
Αρχικά, εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και το 1974 εντάχθηκε στο δυναμικό του πρακτορείου Sygma. Την περίοδο εκείνη ταξίδεψε στην Πορτογαλία, Αγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Το 1975 μπήκε στο πρακτορείο Gamma και έκανε πολλές δουλειές στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Το 1977 ξεκίνησε ένα μεγάλο project για τους Ινδιάνους και τους χωρικούς της Λατινικής Αμερικής.
Το 1979 εγκαταλείπει το πρακτορείο Gamma και πηγαίνει στο Magnum όπου θα παραμείνει για 15 χρόνια. Ολοκληρώνει τη δουλειά στη Λατινική Αμερική την οποία κυκλοφορεί σε βιβλίο με τίτλο “Other Americas”. Ταυτόχρονα κάνει δουλειές για πολλά περιοδικά.
Από το 1984 έως τις αρχές 1986 εργάστηκε με τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» στην Αφρική, σε μια προσπάθεια ενάντια στο λιμό. Το αποτέλεσμα ήταν 2 βιβλία (Sahel: Man in Distress και Sahel the End of the Road), τα οποία, μαζί με τις σχετικές εκθέσεις, υποστήριξαν το έργο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
Από το 1986 έως το 1992 ταξίδεψε σε 23 χώρες δημιουργώντας μια σειρά φωτογραφιών για την βιομηχανική χειρονακτική εργασία. Το βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο “Workers”, το οποίο τυπώθηκε σε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα και εκτέθηκε σε 60 μουσεία σε όλον τον κόσμο.
Το 1993 ξεκίνησε μια άλλη σειρά με τον τίτλο “Migrations”. Το έργο αυτό θα τον οδηγούσε σε 43 χώρες, για να καταγράψει ανθρώπους που εγκατέλειπαν την ύπαιθρο για τις πόλεις. Έτσι κατέγραψε την ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη πολλών πόλεων. Από αυτή τη δουλειά προέκυψαν 2 βιβλία “Migrations” και το “Portraits of children of migration”, που τυπώθηκαν σε περισσότερα από 220.000 αντίτυπα. Έγιναν μεγάλες εκθέσεις και τυπώθηκαν μεγάλα posters που διανεμήθηκαν σε σχολεία, εκκλησίες, γραφεία κ.λπ. Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
 
Άλλα βιβλία που έχει κυκλοφορήσει: Les cheminots (Γαλλία, 1989); An Uncertain Grace (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, 1990), The Best Photos (Βραζιλία, 1992), Photopoche (Γαλλία, 1993), Terra: Struggle of the Landless (Βραζιλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, 1997), Photopoche Serra Pelada (Γαλλία, 1999).
Ο Salgado με τη γυναίκα του δραστηριοποιούνται στη διάσωση των τροπικών δασών του Αμαζονίου από το 1991. Μαζί δημιούργησαν το πρακτορείο Amazonas Images, που έχει μόνο τους 2 τους ως μέλη (!), το 1994, ένα χρόνο αφού έφυγε από το Magnum.
Ο Salgado είναι σήμερα Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF και έχει τιμηθεί πολλές φορές, μεταξύ των οποίων και ως επίτιμος διδάκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια.